Στον Βυρωνικο Κώδικα η Λυδια Βενιέρη στήνει το μυστήριο Μπάυρον σαν ένα παζλ: την προέλευση του, τα πρώτα χρόνια της ζωής του, το νεανικό του ταξίδι στην χώρα μας, η πολιτική δράση, η ζωή κι ο κατατρεγμός του στην Αγγλία, η δράση του ως καρμπονάρος στην ιταλική επανάσταση, ο τελευταίος προορισμός του στην Ελλάδα κι η καύση των κρυφών ημερολογίων του που ακολούθησαν τον ανεξιχνίαστο θάνατο του.

Έχοντας σαν πηγή έμπνευσης και διαλογισμού τα ημερολόγια του ποιητή αλλά και των φίλων και συντρόφων του, τις βιογραφίες που γράφτηκαν από ανθρώπους που τον γνώρισαν, την αλληλογραφία του, αλλά και γράμματα των μυστικών υπηρεσιών που κατεδίωξαν την επαναστατική του δράση η Βενιέρη δημιούργησε μια εικαστική βιογραφία από εξακόσια έργα σε χαρτί, ένα ψυχογράφημα μιας πορείας που ενωμένο αποκαλύπτει πτυχές άγνωστες, ερωτήματα κι απαντήσεις, μια χαρτογράφηση περιβάλλοντος διάθεσης και συμβάντων που συνάπτουν την μοίρα και του ποιητή.

Δεκατέσσερα (14) χρόνια η Λυδία Βενιέρη μελετά την ύπαρξη του Βυρωνα,ζωή, το έργο, το ανθρώπινο φαινόμενο, την εποχή και τους παράγοντες που τον περιστοίχισαν.

Όσον αφορά τους Βυρωνικους Ήρωες, πρόκειται για εξήντα έργα ψηφιακά επεξεργασμένης φωτογραφίας με ζωγραφική σαν tableaux vivants εποχής Ντελακρουά. Με πηγή έμπνευσης την Ελλάδα, οι Βυρωνικοι Ήρωες έγιναν όπερες, πίνακες , θεατρικά έργα και διαιωνίστηκαν μυθιστορήματα άλλων συγγραφέων, γιατί ήταν η κρυφή γλώσσα της επανάστασης ενάντια στην Ιερά Συμμαχία που κατείχε τότε την Ευρώπη. Ο Βέρντι,o Ντελακρουά,o Ντοστογέφσκι, ο Πούσκιν, ο Γκαίτε, ο Πόε, όλο το πάνθεον των προοδευτικών καλλιτεχνών ασχολήθηκε με την ποίηση του Βυρωνα σαν μια κοινή παγκόσμια συμβολική διάλεκτο, ενώ οι πειρατές και τα βαμπίρ των ημερών μας πηγάζουν από το έργο του .